Armbrytning är något som de allra flesta har testat på någon gång. Det kan vara en rolig tävling på en fest, eller en mer seriös form av kraftmätning mellan två starka individer. För de allra flesta stannar armbrytning på den nivån att den ses som en mer oseriös och temporär aktivitet, men faktum är att armbrytning också utövas av mer seriösa idrottare. Denna idrott brukar dock kallas för armsport bland de invigda snarare än armbrytning.

I Sverige har armsport inte funnits särskilt länge om man jämför med till exempel USA. Den kom till Sverige för snart 40 år sedan och infördes i praktiken av eldsjälen Holger Krekola. Det var han som drev på armbrytningen som sport i Sverige som sedermera ledde till att den organiserades. Armsportens fortsatta utveckling övertogs sedan av det Svenska Armsportförbundet. Holger Krekola är inte aktiv i förbundet numera, men hans tävling, Golden Arm, som är den mest kända tävlingen inom svensk armsport anordnas fortfarande årligen sedan sporten infördes i Sverige. Golden Arm anordnas i Eskilstuna vare år i februari månad.

Trots att armsport är en väldigt liten sport i Sverige så har landet ändå rönt en hel del framgångar. Andreas Rudström var till exempel under 1990-talet en av de mest kända svenska manliga armbrytarna i världen och vann bland annat den amerikanska årliga tävlingen Yukon Jack. På den tiden var Yukon Jack den tävling som hade mest prestige inom sporten i världen. Idag är svensken Niklas Nannestad ett internationellt etablerat namn inom sporten och vann bland annat år 2016 WAL (World Armwrestling League) med vänster arm.

På damsidan är svensk armsport på toppnivå internationellt sett och år 2017 vann svenskan Fia Reisek guld under världsmästerskapen som anordnades i den ungerska huvudstaden Budapest. I finalen mötte hon Olga Shlizhevskaya som representerade Kazakhstan. Hon tog även en silvermedalj i sexitokilos-klassen.